Rendezői koncepció | Karakterek


 

 

Rendezői koncepció

A Borka és a varázsruha egy animációs sorozat a kicsik számára. Főszereplője Borka, akinek ruhája egy, az ükmamájától örökölt, népi motívumokkal díszített viselet. Ha szüksége van segítségre, Borka le tudja varázsolni a ruhára hímzett fa motívumot, mely terebélyes családfává változik, levelein a segítő ősök mosolyognak. A varázslat közben a ruháról lesöndörödik egy-egy állat is, és olyan ősök képeihez irányítja Borkát a családfán, akiknek hasonló élethelyzeteibe bepillantva, Borka az aktuális problémája megoldásához kap segítséget. Ahogy Borka a rajzfilm intrójában megfogalmazza: „Családunknak ezer ága, történetek szájról-szájra, tanítgat majd ágról-ágra, bölcsességük-balgaságuk varázsfája”.

A varázseszköz, a ruha, nem valami távoli, elérhetetlen vagy boltban megvásárolható dolog, hanem a megtartó hagyomány jelképe. A varázslás maga is egyszerű, mondhatni kézenfekvő: Borka tapsol (a két tenyere mindig kéznél van) és elmormol egy egyszerű varázsigét: „Csecsebecse kerekítő, kanyarító dallam, tulipiros tulipánnal hímzett ruha rajtam, dunci-funci bibike, tekeredj, varázsige, kérlek, segíts rajtam.” Ami azonban ennél is fontosabb, hogy felismeri, hogy ha valami nem jó, akkor ezen lehet és tud is változtatni. Mindent meg lehet javítani, csak akarni kell!

A rajzfilm a tradicionális elemeket modern képi világgal ötvözi. A mai ember tragédiája ugyanis, hogy nem tudja áthagyományozni, a fiatalabbak pedig nehezen képesek befogadni a népmesékben is leülepedett, a régiek számára evidens alapigazságokat. A tradicionális-modern mese instant segítséget, megoldókulcsot nyújt mindehhez. Az alkotásban a képek, a színek, a zene és a ritmus kiemelten fontosak. A visszajelzések szerint az elkészült epizódban ezek rabul ejtették a gyerekeket.

Az epizódok az évszakokhoz is kapcsolódó önálló történetek „A veszekedő szülők”  és A kistestvérek  című epizódok már elkészültek. A következő két tervezett epizód: Meghalt a Dédi; valamint A Borka fél a sötétben gyártása folyamatban vannak. Az egyes részek plasztikusan ábrázolják, hogy az élet a kicsik számára sem egyszerű. A szülők időnként veszekszenek, a kistestvérek túl sok figyelmet követelnek a szülőktől, az éjszaka árnyai félelmet keltők. Borka értelme nyiladozik, ismerkedik a világgal és nap mint nap új, ismeretlen helyzetekkel, érzelmekkel szembesül, melyek számára komoly szorongást jelenthetnek. Ezek feloldásában, megoldásában segít a vele együtt növekvő viselet és a rajzfilm maga. A hamarosan elkészülő új epizódban – mely a testvérféltékenység, a bővülő családdal járó szépségek melletti első traumák feldolgozásában segít – a megoldást ismét a családi minták, a családi történetek hozzák. A szerető odafordulás és a humor itt is alapvető szerepet játszik a megoldásban.

A főcím egy letisztult képi világú verses bevezető, amely úgy mutatja be Borkát, hogy elhelyezi a nagycsaládban. Vizuálisan markánsan jelenik meg a családfa, mely rímel a ruhán található motívumra. A viselet megjelenítését illetően szerettük volna, hogy érzékelhető legyen, hogy a hímzés kézzel készült, aprólékos munka. Borka és a környezete azonban ezzel szemben egyszerű és mai képi világú, amivel a kicsik könnyen azonosulhatnak. A bevezetőn túl a szöveg, a párbeszéd kevéssé hangsúlyos, helyettük az animációs nyelvezet: a gesztusok és gagek, valamint a hangeffektek és a zene dominálnának.

Ami a zenét illeti, a főcímdal dinamikus, eredeti alkotás, a további dallamok egy-egy népdal motívumaira építő vagy saját szerzeményű egyedi alkotások. A zenei világot az igényes hangszeres zene – fuvola, gitár, vibrafon és más ütőhangszerek – és az improvizatív ének határozza meg. A főcímdal zenei változata többször is visszatér. A zenét a KISCSOPORT Zenekar zenészei írják és játsszák (http://kiscsoport.blog.hu/).

Az alkalmazott technikának az igényesen kivitelezett 2D-3D animációt választottuk.

A Veszekedő szülők című epizódnak a francia és az angol fordítása is elkészült. Többek között a nemzetközi standardok figyelembevétele okán is döntöttünk úgy, hogy a sorozat egyes epizódjainak hosszát a jövőben 7 percben rögzítjük.

 

Karakterek

Borka (2011) Nagy Borka. Szőkésbarna hajú, barna szemű, hatalmas szempillákkal. Az alkata a mamájára, a színei (haja, szeme, bőre színe) és a habitusa a papájára hasonlítanak. Imádja a pörgős, királylányos ruhákat, a lányos dolgokat. Szívesen próbálgat magas sarkú, „kopogós” cipőt. Szeret festeni, rajzolni. Nagyon segítőkész, rögtön ugrik, ha valakinek segítségre van szüksége, a szomorúakat megvigasztalja. Imádja az állatokat. Nagyon vágyik egy kiskutyára.

Ügyesen futóbiciklizik és trambulinozik. Most tanulja lökni magát a hintán. Szeret énekelni, táncolni és bohóckodni. Szívesen beszél rímekben, úgy, hogy a szavakhoz hangutánzó szavakat illeszt: Áron-báron, sapka-mapka, leves-beves. Gyakran csinál „előadásokat” a szüleinek, amihez maga rajzolja a belépőjegyeket. Este nem szeret lefeküdni. Szeret bújócskázni. Általában nagyon kíváncsi. Fél a sötétben, és a pókokat se szereti. Előfordul, hogy hisztis. Ilyenkor kiabál, bömböl, esetleg leveti magát a földre. Szerencsére ez hamar elmúlik és ő is nevetve állapítja, meg, hogy most már „nem hisztizem, megnyugodtam”. Néha elveszti a türelmét, ha valami nem sikerül elsőre, de azért újra, meg újra megpróbálja.

 

szülők:
 

 

további karakterek: