dr.Ficzere Marianna

 

 

borkavilaga.com – Távgyógyírda

Gyerekorvos szemmel

Szerző: dr. Ficzere Marianna

 

 

 

Itt a nyár – kullancsveszély I.

 

A tavasz és a nyár eljöttével a kullancsok is életre kelnek. Nagyon sok félelem és félreértés kapcsolódik a kullancsok által terjesztett betegségekhez.

A leggyakoribb félreértés, hogy a kullancsok a magasból esnek rá az emberre, a valóságban azonban a talajszinten élnek. Élőhelyük a dús aljnövényzet, sűrű bozót, tehát a kullancs lentről mászik fel az emberre. Leggyakrabban az erdőkben találhatók meg, de városi növényzetben is megbújhatnak. A kullancscsípés megelőzésére kiránduláskor a hosszúnadrág és a zárt alsóruházat lehet az egyik megoldás. Ugyan nincs igazi tudományos magyarázat rá, de a B-vitamin olyan kipárolgást okoz a bőrön, amely távol tudja tartani a kullancsokat. Vannak, akik a fokhagymára és a fűszeres ételekre esküsznek. A „népi gyógymódokon” kívül javasolt a kullancsriasztó spray-k és krémek használata is.

Ha mégis megtörténik a csípés, akkor a kullancsot minél előbb el kell távolítani, az általuk terjesztett betegségek így megelőzhetők. A kullancsok életciklusa olyan, hogy miután megcsípték az embert, először csak a vért szívják, e kezdeti idő alatt nem fertőznek. Ez az első időszak legalább 24 óráig tart, de az is biztonsággal állítható, hogy a 24-48 órán belül eltávolított kullancs nem fertőz. Ezért egy kirándulós nap végén javasolt a gyermekek teljes átvizsgálása, tetőtől talpig. A kullancsok előszeretettel bújnak meg a hajlatokban és az összefekvő bőrterületeken, ezekre különösen figyeljünk.

Fontos, hogy kiszedéskor betartsuk az alábbi néhány szabályt. Semmiképpen ne kenjük be, ne nyomkodjuk, ne csavargassuk a kullancsot kiszedés előtt. (Mivel az állat potrohában van a kórokozó, így ezen eljárások közben beleköpi az emberbe belei tartalmát, amelyben lehet kórokozó.) A kiszedéshez egy egyszerű szemöldökcsipesz a legjobb eszköz. A kullancskiszedő csipeszek és kanalak csak a megnőtt, vérrel telt kullancsok eltávolítására alkalmasak, ilyen kullancsokat gyerekekben szinte sosem találni. A csipesszel egy határozott mozdulattal, mintha egy szálkát távolítanánk el, úgy kell kiszedni a kullancsot. Utána gyakran kis pirosság marad a bőrön, de ez idővel elmúlik. Ha véletlenül beszakadna a kullancs szájszerve, nem kell megijedni, az nem okoz semmilyen problémát, és később magától kilökődik.

A kiszedett kullancsot nem érdemes bevizsgáltatni. Egy időben nagy reklámja volt ezeknek a teszteknek, de valójában teljesen értelmetlenek.  Ha a kullancsban ki is mutatható kórokozó, akkor sem lehet tudni, hogy a fertőzést átadta-e a megcsípett embernek vagy sem. Csak felesleges pánikot kelt az emberekben egy ilyen lelet, hiszen addig, amíg a betegség nem diagnosztizálható, kezelésre nincs szükség. Annak pedig semmi értelme, hogy „várjuk” a betegséget. Lehet persze ilyen esetben vérvételt csináltatni, de mivel gyakran elfordul, hogy a tesztek hamis pozitív eredményt adnak, így a klinikai tünetek hiányában, még pozitív eredmény birtokában sem javasolt a gyógyszeres kezelés elkezdése.

 

borkavilaga.com – Távgyógyírda

Gyerekorvos szemmel

Szerző: dr. Ficzere Marianna

 

 

 

Itt a nyár – kullancsveszély II.

(A kullancs által terjesztett betegségek)

 

A kullancs által terjesztett betegségek közül hazánkban a két legismertebb kórforma a kullancsvírus által terjesztett encephalitis és a Lyme-kór.

A kullancs-encephalitis, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás szerencsére egyre ritkábban jelentkezik hazánkban. A betegség a csípést követő egyhetes lappangási idő után, lázzal indul. Ezt követően jelentkezhetnek az idegrendszeri tünetek, eszméletvesztés és akár bénulások léphetnek fel. Fontos elmondani, hogy míg ezek a tünetek gyerekeknél sokszor csak nagyon enyhe formában jelentkeznek, a felnőtteknél maradandó károsodással járhat ez a megbetegedés. A kullancs-encephalitis ellen létezik oltás, melyet a szülők előszeretettel kérnek gyermekeik számára. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kullancs által terjesztett betegségek nem csak a gyermekekre veszélyesek. Sőt, a megbetegedés sokkal súlyosabban jelentkezhet egy felnőtt szervezetben. Ha aggódunk a gyermekeinkért, nem árt, ha gondolunk saját védelmünkre is. A védőoltás első lépcsőben 3 oltásból áll, ezt követően 3-5 évente szükséges újabb emlékeztető oltás. Az oltásokat a kullancsszezont megelőzően, a kora tavaszi időszakban érdemes elkezdeni, mert a kullancsveszélyes időszakban az oltás beadása már nem javasolt. Sajnos a köztudatban ezt az oltást gyakran tévesen „kullancs elleni oltásnak” nevezik. Ez azonban nem a kullancsok ellen nyújt védelmet, csupán az általuk okozott egyik igen ritka betegség ellen,  a sokkal gyakrabban jelentkező Lyme-kór ellen nem hatásos. Ezért szoktam azt mondani a betegeimnek, hogy az oltás beadása után se nyugodjanak meg, ettől sajnos még megcsípheti kullancs a gyermeket, és fertőzést is okozhat. Ezért a legfontosabb, hogy a megelőzésre fordítsuk a legnagyobb gondot. Ha időben eltávolítjuk a kullancsot, akkor mind a vírusos agyvelőgyulladás, mind a Lyme-kór elkerülhető.

A Lyme-kórt egy baktérium okozza, amely ellen ugyan oltás nem áll rendelkezésre, de antibiotikumokkal jól gyógyítható. A betegség tünete a csípés helyén jelentkező, szélein növekvő bőrpír, amelynek képe igen jellegzetes. A lappangási idő a csípést követően 1 naptól 3 hónapig terjedhet, de leggyakrabban 1 hét. A folt akár egy évig is ott maradhat a bőrön, de az is előfordulhat, hogy spontán eltűnik. A folt megjelenése eldönti a diagnózist: egy tapasztalt szakember vérvizsgálat nélkül is meg tudja állapítani, hogy a bőrjelenség a Lyme-betegség tünete-e vagy sem. A vérvizsgálatok közül az ellenanyagok vizsgálata a leggyakrabban alkalmazott módszer, de mivel sok a téves pozitív eredmény, így ez a teszt önmagában nem alkalmas a betegség megállapítására. A Lyme-betegség ellen nincs védőoltás, egyedül a csípés megelőzése és a kullancs gyors eltávolítása segíthet az elkerülésében. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és Lyme-kórra utaló tünetek észlelhetők, akkor a Szent László Kórház Lyme-ambulanciájához forduljunk további teendőkre vonatkozó útmutatásért. Betegség esetén több hetes antibiotikum-kezelésre van szükség, azonban ezt követően teljes gyógyulás várható.

 

 

 

 

 

borkavilaga.com – Távgyógyírda

Gyerekorvos szemmel

Szerző: dr. Ficzere Marianna

Alvászavarok 1.

 

 

Tapasztalataim szerint a kisgyerekes szülők közötti feszültségek egyik oka a kialvatlanság. Mikor az addig (viszonylag) kötöttség nélküli életet élő felnőttek gyereket vállalnak, pillanatok alatt szembesülnek azzal az aprónak, de idővel mégis igen jelentősnek látszó problémával, miszerint nem akkor és nem annyit alhatnak, mint addig. A bioritmus  felborulása ingerlékenységhez és türelmetlenséghez vezethet, és így hamarabb hangzik el hangos szó a szülők a között.

 

Az újszülöttek és a csecsemők étkezési ritmusuk szerint, kezdetben 3, majd később 4 óránként ébrednek, és – jó eséllyel – éjjel legalább egyszer hosszabb időt, akár 5-6 órát is alvással töltenek. Legendás történetek keringenek arról, hogy vannak csecsemők, akik 3-4 hetes  koruktól kezdve végigalusszák az éjszakát, és így természetesen minden fiatal szülő ezt látja elérendő célnak. Az igazság azonban az, hogy nagyon ritkán fordul elő ilyen szerencsés helyzet, az átlagos csecsemők akár a nap 24 órájában, folyamatosan felébrednek enni. A kisbabák nemcsak az evés miatt lehetnek fent, hanem egyéb okok (pl. hasfájás, nyugtalanság, fogzás) is ébren tarthatják őket. Ekkor a szülők különböző módokon próbálják meg a gyermeküket megnyugtatni és elaltatni. Ez azonban azt eredményezheti, hogy a baba az "elalvási inger" nélkül nem fog tudni elaludni, és minden alkalommal, amikor felébred, képtelen lesz egyedül újra álomba szenderedni, így ismételten altatni kell őt. Ennek az lesz a következménye, hogy a baba 8-10 alkalommal is felébredhet éjszaka, és emiatt az anya vagy mindkét szülő teljesen kimerül az állandó kialvatlanságtól. Ráadásul az ilyen alvászavaros kisbabák napközben sem alszanak jól egyedül, így gyakorlatilag napi 24 órában igénylik a szülő jelenlétét. Ezzel a problémával szinte naponta találkozom, és azt is tapasztalom, hogy a szülők, kímélve a gyereket (ne sírjon, nehogy lelkileg sérüljön) inkább a babáknak kedveznek, ahelyett  hogy megoldást keresnének a kialakult helyzetre.

Pedig van megoldás, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint sokan gondolnák.  Ehhez azonban el kell határozniuk magukat a szülőknek, és következetesen végig kell csinálniuk az "alvástanulási programot”. 

Amit segítségként szoktam mondani legelőször, az az, hogy a szülő nyugodtan merje elismerni, ha már nagyon elfáradt. Ha a szülő nagyon fáradt, akkor figyelmetlenné válhat, így a baba körüli teendőit is nehezebben végzi, könnyen hibázhat is. Nem önző dolog azt érezni, hogy "de jó lenne végre kialudni magam". A szülőnek is ugyanúgy jár a pihenés! De van, ami még ennél is fontosabb, mégpedig az, hogy a babának is szüksége van folyamatos alvásra. Az ő szervezetét is  nagyon megviseli az óránkénti ébredés. Ilyen esetekben az a megoldás, hogy a babát meg kell tanítani egyedül elaludni. Fontos, hogy az elalvás önállóan menjen, mindenféle inger nélkül. A módszer rendkívül egyszerű, és hosszú évek gyakorlata mutatja, hogy tökéletesen működik. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: könnyek nélkül nem fog menni. Sírni fog a gyerek, és minden bizonnyal a szülő is. Sokan azért nem kezdenek bele a "tréningbe", mert félnek attól, hogy a baba lelke sérül, ha hagyják sírni. Pedig felesleges ez az aggodalom, mert a gyerek sírása csak az elégedetlenség jelzése, semmi több, és ha a módszert megfelelően követik, garantált, hogy a baba a tanulási folyamat után is ugyanolyan kiegyensúlyozott marad, mint azt megelőzően volt.

 

Jelen keretek nem teszik lehetővé, hogy részletesen kitérjek az "alvástanulási módszerekre", de szeretnék ajánlani két irodalmat hozzá. Az általam gondozott csecsemők szüleinek is azt szoktam javasolni, hogy olvassák el e két könyv egyikét, és kövessék az abban leírtakat. Két gyermekem közül  a kisebbik fiammal én is végigcsináltam az "alvásra szoktatást", így saját tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy a módszer működik! A lényeg a kitartás és a következetesség! Megéri végigcsinálni, mert az eredmény a nyugodt baba és a boldog szülő. Kell ennél több?

 

Ajánlott irodalom:

 

Dr. Eduard Estivill – Sylvia de Béjar:

Aludj jól, gyermekem!

 

Annette Kast-Zahn - Dr. Hartmut Morgenroth:

Minden gyerek megtanul aludni!

 

borkavilaga.com – Távgyógyírda

Gyerekorvos szemmel

Szerző: dr. Ficzere Marianna

 

VESZEKEDÉS A GYEREK ELŐTT  – HASFÁJÁS, TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG

 

Minden családban lehetnek nézeteltérések, veszekedések. Ilyenkor kicsusszanhat egy-két hangos szó, és a szülők egymást között emeltebb hangon beszélhetnek. A feszültség, amely a veszekedéskor a szülőkben jelen van, legtöbbször a környezetük számára is nyilvánvaló. Már egész pici csecsemők is jól érzékelik a körülöttük lévő feszültséget, a nagyobb gyermekek elől pedig gyakorlatilag eltitkolhatatlan. A gyerekek megijednek a környezetükben zajló, számunkra érthetetlen és feszültséggel teli dolgoktól. Ők maguk is szorongóvá válhatnak ezáltal. Az elnyomott feszültség pedig gyakran jelentkezik pszichoszomatikus betegségek formájában. Ezek közül ez egyik leggyakoribb panasz a hasfájás.

 

Nagyon fontos különbséget tenni a szervi okok által előidézett panaszok és a lelki eredetű hasfájások között.

 

A lelki eredetű hasfájás csak akkor állapítható meg, ha előzőleg minden lehetséges szervi okot kizártunk. A szervi eredetű panaszok hátterében leggyakrabban a tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia) áll, melynek oka a tejcukrot lebontó enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent működése. A laktóz intolerancia genetikusan meghatározott kórkép, a tejcukorbontó enzim termelődése a kor előrehaladtával csökken. A Föld népességének 75%-a laktázhiányos, a különböző népcsoportoknál eltérő mértékű a betegség előfordulása. A bélnyálkahártya és a bélbolyhok felszíni károsodása (pl. vírusos hasmenések, antibiotikumok szedése) miatt is csökkenhet az enzim mennyisége a szervezetben, amely ily módon egy átmeneti jellegű laktóz intoleranciát idéz elő.

 

A hasfájás mint panasz már egész kicsi csecsemőkorban jelentkezhet. Az újszülött babák emésztőrendszerének éretlensége miatt, főként az anyatejet fogyasztó csecsemőknél jellemző a gyakori, kólikaszerű hasfájás. Ez nem betegség, csak erre a korosztályra jellemző állapot, amely rendszerint 2-3 hónapos korra (de legkésőbb 4 hónapos korra) megszűnik. Ebben a kezdeti időszakban a bélrendszer éretlensége miatt az elfogyasztott táplálék nem emésztődik meg tökéletesen. A legáltalánosabb elképzelés szerint a sok tejcukrot tartalmazó anyatej nem tud jól feldolgozódni, így a bélben erjedő tejcukor gázok termelődéséhez vezet. Ezek a gázok, plusz a szopás során lenyelt levegő feszítik a baba beleit, és ez vezet a gyakori görcsös hasfájáshoz. Az ebben a korban jelentkező panaszokra gázmegkötő cseppeket, tejcukorbontó cseppeket és bélflórát erősítő szereket szoktunk javasolni, akár ezek különböző kombinációit alkalmazva.

 

A nagyobb korban jelentkező hasfájások hátterében több betegség is állhat. Az egyik, talán a leggyakoribb kórkép szintén a tejcukor-érzékenység lehet. A panaszok (haspuffadás, szélgörcs, hasmenés, köldöktáji görcsös fájdalom, kellemetlen szájszag) legtöbbször összefüggésbe hozhatók a tej vagy különböző tejtermékek fogyasztásával, de előfordul, hogy csak órákkal az étel fogyasztását követően jelentkeznek a tünetek. A kifejezett laktóz intolerancia esetében csak kevés tejport vagy nyomokban tejet tartalmazó ételek elfogyasztása után is jelentkezhetnek a tünetek (így pl. tejes kekszek, tejes kifli, párizsi is lehet a tünetek kiváltója). A diagnózishoz egy úgynevezett „H2 kilégzéses teszt” elvégzésével juthatunk, melyet gastroenterológus szakorvos írhat elő. Pozitív eredmény esetén a javasolt terápia tejcukormentes étrend, vagy enyhébb esetekben, egyéni tűrőképességtől függően, tejcukorban szegény étrend adása. A speciális étrend mellett a tejcukor lebontását biztosító laktáz enzim pótlása szükséges, a szakorvos előírásai szerint.

                                                               Vissza a bejegyzésekhez