Gurmai Beáta

borkavilaga.com – Néhány gondolatot a témáról

Néhány gondolat egy álmodozóval

Szerző: Gurmai Beáta

 

 

NÉHÁNY KÓSZA GONDOLAT, HÁTHA EGY NAP, MEGSZÓLÍTANAK

 

 

A nyelv a félreértések forrása. Kommunikálj más (szeretet)nyelveken is!

 

 

Gondold végig mindig, érdemes-e szóvá tenned a másik „nullapontos”, vagyis lényegtelen hibáit, sőt, akár rögzült, kisebb rossz szokásait! Előtte persze érdemes eltöprengened azon, esetleg közösen átbeszélnetek azt is, hogy mi a kisebb Neked és mi Neki. A számvetés után, lehet, hogy arra jutsz, hogy mérgelődés helyett inkább érdemes lenne hálát adnod azért, hogy ezredszer is beteheted a párod után a szennyestartóba a zoknit, hiszen mennyi mindent megtesz érted szó nélkül, sőt, lehet, hogy bizonyos hiányosságaidat ő sem teszi szóvá. Ezt már észrevetted? A minta persze itt is erős. Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy szó nélkül, sőt, örömmel teszed el a párod zoknijait, és néhány év múlva, amikor majd a most még kúszó-mászó gyereketek zoknija nem ér el a szennyesbe, Neked már nem is kell szóvá tenned, a párod elteszi majd (vagy legalább is szól érte a gyereknek! J)

 

 

Légy nagyvonalú! Az ragadós. Ha mégsem, akkor is nagyon jó érzés. Próbáld ki!

 

 

Adj időt magadnak és a másiknak is, mielőtt vitába szállsz! Lépj hátra, ezzel eltávolodsz a problémától, s lehet, hogy a probléma is eltávolodik Tőled!

 

 

Gyakran azért húzom fel magam, mert előre érzem, tudom, hogy a szeretteim által megfogalmazott kéréseknek valamiért nem fogok tudni eleget tenni. Felszabadítóan hatott rám a hír, hogy néha az is elég, ha ilyenkor csak nyugtázzuk a kéréseket, és nem kell rögtön idegesen kommentálnunk, esetleg csillagháborús terven törnünk a fejünket. Valahogy így: „Aha, értem, szóval üvegcipellőt szeretnél...”

 

 

Örülj egy kicsit, már dél van, és még egyszer sem kiabáltál!

 

 

Tervezéskor az agyunk több ezer elraktározott mintát használ fel vagy vet el. Ma segíts az agyadnak, hogy egy régen látott, békésebb mintát használjon fel!

 

 

Észrevettem, hogy sokszor azért leszünk idegesek – főleg a piciknél – mert nem tudjuk, hogy miért nyűgösek. Ha megfejtjük a bánatuk okát, magabiztosabb szülőkké válunk. Ehhez sok-sok odafigyelésre, türelemre lesz szükségünk, ami talán a legáldásosabb fegyver a szülői eszköztárban, és gyakran hiánycikk. Ilyenkor (is) jó kapaszkodót jelenthetnek – gyereknek, szülőnek egyaránt – a pontosabb napirend és a megszokott rítusok.

 

Jó időbeosztással sok konfliktus kiküszöbölhető! Sajnos, ez nekem is a gyengém. Esetleg próbálj mindenre másfélszer annyi időt szánni, mint tervezted.

 

Közhely, de tényleg kiváló konfliktusmegelőző szerepe lehet – nagyobbaknál is – a jól bejáratott szabályoknak. Nálunk egy ideje péntek a tejbegríznap. Akkor már mindenki fáradt, nyűgös, legalább legyen valami jó is a hétvége előtti utolsó reggelben. Minden lányunk tudja, számon tartja, boldog. És megspóroltunk hat reggeli huzavonát, netán vitát, hogy leeegyen ma tejbeegríz, meg ma is. Péntek!

 

 

Néha ne akarj érvelni, ne töprengj azon órákig, hogy kinek van igaza. Csak öleld át! Ha úgy jobban esik, szorosan!Vissza a bejegyzésekhez